Echipament și instrumentar de bază a tehnicianului de manichiură
Este important să înțelegi că există mai multe tehnici de manichiură și fiecare dintre ele necesită un set diferit de instrumente și ustensile. Fiecare tehnician stabilește ce instrumente să folosească, dar unele dintre ele, cum ar fi forfecuța de unghii, forfecuța de cuticule, freza de unghii și pusher-ul sunt indispensabile.
În acest articol, ne-am propus să punctăm cu exactitate toate instrumentele și echipamentele de bază care nu trebuie să lipsească din colecția niciunui tehnician de manichiură, indiferent că este profesionist sau la început de drum!
În acest articol:
Instrumente pentru manichiură
5 criterii după care să alegi instrumentele potrivite
Instrumente pentru manichiură
- Forfecuță pentru unghii. Un instrument folosit în principal pentru tăierea vârfului liber al unghiilor. Aceasta la rândul ei, poate fi de 2 tipuri: cu vârfuri drepte și vârfuri curbate. Cele cu lamele drepte sunt destinate pentru unghiile tari și dure, pe când cele curbate – pentru unghiile fragile și subțiri. De obicei, astfel de forfecuțe sunt potrivite atât pentru unghiile de la mâini, cât și picioare. Desigur că, cele pentru pedichiură sunt mai rezistente și au mânerele mai lungi, pentru a fi comode în utilizare.
- După ce ai luat din lungimea unghiilor, trecem la îndepărtarea cuticulei. Pentru aceasta, vei avea nevoie în primul rând de un pusher sau altfel spus o spatulă metalică: un instrument produs din oțel inoxidabil, cu 2 capete. De obicei, capătul rotunjit are rolul de a împinge cuticula, dar cel de-al doilea, care poate avea diverse forme – toporaș, plat, lamă – are rolul de a curăța placa unghială și de îndepărta resturile de cuticulă. Un pusher din oțel de înaltă calitate este rezistent la sterilizarea și dezinfectarea periodică.
- Forfecuță pentru cuticule. Aceasta este destinată exclusiv pentru îndepărtarea delicată a pielii din zona cuticulei, astfel că este mai ușoară decât forfecuța pentru unghii. O forfecuță bună pentru cuticule trebuie să aibă vârfurile rotunjite și lamele foarte bine ascuțite pentru a asigura o tăiere delicată și precisă a cuticulei.
- Clește pentru unghii încarnate. Tehnicienii profesioniști recomandă să alegeți personal cleștii pentru unghiile încarnate: luați mai multe modele în mână și vedeți care este mai confortabil și mai ușor. Un clește calitativ și eficient trebuie să aibă lamele înguste, drepte și vârfurile subțiri, ca să puteți îndepărta ușor unghia în locuri mai greu accesibile.
- Ca să oferi forma dorită unghiilor sau să le șlefuiești suprafața, ai nevoie de o pilă. Acestea sunt de mai multe tipuri: din metal, din sticlă, din lemn sau pe bază de carton. Cele metalice desigur că pot fi dezinfectate, iar cele din lemn și carton, de cele mai multe ori sunt de unică folosință, astfel că fac parte inclusiv din categoria consumabilelor. De asemenea, pilele diferă inclusiv după forme și abrazivitate – cea din urmă fiind destinată diverselor utilizări. Pilele cu abrazivitate de 100-180 grid se folosesc la unghiile artificiale, deoarece sunt prea dure pentru unghiile naturale. Pe când cele cu abrazivitate 180 și 240 sunt potrivite pentru pilirea unghiilor naturale.
- Buffer – pilă de mici dimensiuni pentru șlefuirea unghiilor. Ele sunt fabricate din polimer, silicon, catifea, pânză. Un buffer bun uniformizează suprafața unghiei, îi conferă strălucire și luciu și astfel pregătește unghiile pentru procedura de manichiură.
Echipamente de bază în manichiură
Pe lângă instrumentele și ustensilele de bază, orice tehnician are nevoie și de un echipament potrivit pentru a realiza procedura de manichiură corespunzător și calitativ. Iată care este, în opinia noastră, echipamentul de bază al oricărui tehnician:
- Freza de unghii – ajutorul nr. 1 a fiecărui tehnician. În prezent, pe piață, există o varietate de modele de la diverși producători – ce îți recomandăm noi, este să te asiguri că achiziționezi o freză originală, fie de la producător direct, fie de la un furnizor oficial, precum este AnnetteNails – furnizor oficial al frezelor STRONG în România.
- Ca să nu te confrunți cu problema prafului de unghii, ai nevoie de un aspirator de unghii. Inclusiv acestea diferă de la model – incorporat sau de masă, putere, dimensiuni, sistem de aspirare cu sac sau filtru. Noi îți recomandăm să alegi un aspirator de unghii puternic – 80W sunt suficienți și cu un nivel redus de zgomot – 64dB.
- După ce ai îndepărtat materialul vechi, ai stilizat cuticula, ai pregătit unghiile pentru noua manichiură, ai nevoie să polimerizezi materialele aplicate. Și aici îți vine în ajutor – lampa de unghii. În prezent, cele mai utilizate lămpi de către tehnicienii în manichiură sunt lămpile hibrid de tip UV+LED, care au o durată de funcționare de până la 50 mii de ore. Ținând cont de faptul că astăzi, pe piață există o varietate de materiale foarte pigmentate, a căror densitate necesită o expunere mai intensă, este absolut necesar să alegi lampa potrivită și să știi care sunt caracteristicile tehnice ale acesteia. Dacă dorești să afli mai multe despre caracteristicile tehnice a lămpilor de manichiură, accesează articolul nostru Cum alegem lampa de manichiură.
- Și nu în ultimul rând – siguranța clientului – dezinfectarea instrumentelor de manichiură cu ajutorul unui pupinel sau autoclav. Dacă în cazul pupinelului sterilizarea instrumentelor se realizează cu aer cald la aproximativ 125 grade Celsius, dar și la presiune ridicată timp de 40 min, autoclavul utilizează abur la temperaturi de 121°C pentru 1 oră sau 134° C timp de 45 minute. În saloanele de manichiură, normele sanitare și de igienă, precum și sterilizarea sunt o prioritate. Este înfricoșător să te gândești la infecțiile pe care le poți provoca unui client din cauza neglijenței tale: de la infecții fungice până la hepatită și HIV. În plus, majoritatea virusurilor supraviețuiesc foarte bine în condiții casnice, iar spălarea obișnuită cu agenți de curățare nu este deloc eficientă.
5 criterii după care să alegi instrumentele potrivite
Ca să nu dai greș în alegerea instrumentelor potrivite și ca acestea să-ți fie de ajutor pe toată durata lor de viață, am pregătit pentru tine 5 criterii la care să oferi atenție atunci când îți alegi instrumentarul de bază.
Calitatea materialului.
În prezent, majoritatea instrumentelor sunt fabricate din metal. Este important ca acesta să fie oțel inoxidabil și să fie dintr-un aliaj medical, adică hipoalergenic.
Producătorul.
Nu ezita să citești informațiile despre producător și alte produse pe care le comercializează acesta. Această informație este deosebit de importantă pentru cumpărătorii care caută instrumente în scopuri profesionale.
Unul dintre cele mai bune branduri care comercializează instrumente de manichiură este „STALEKS”.
Recenzii.
Indiferent de brandul produsului, există diferite modele de instrumente. Cea mai bună modalitate de a obține mai multe informații despre un produs înainte de achiziție este să acorzi atenție opiniei utilizatorilor care au testat deja produsul dat.
Ascuțirea.
Ascuțirea poate fi manuală și standard, realizată cu ajutorul dispozitivelor speciale. Prima opțiune este mai de durată și de calitate, deoarece achiziționând un instrument cu ascuțire standart, există mai multe șanse să primești un produs defectuos.
Prețul.
Dacă calitatea este importantă pentru tine, atunci trebuie să înțelegi că un instrument bun nu poate fi ieftin. Chiar și atunci când este vorba despre utilizarea produselor la domiciliu, gândește-te la durata de viață a unui instrument de buget minim, care, cu siguranță, va fi foarte scurtă.
Desigur că este pur și simplu imposibil să enumerăm toate ustensilele și instrumentele care pot fi folosite în manichiură, întrucât domeniul este într-o continuă creștere și instrumentele se diversifică.
Iată de ce, tehnicienii urmează cursuri de perfecționare pentru a-și extinde cunoștințele și pentru a oferi servicii de calitate clienților săi. Iar noi, școala Jojo Nails Academy venim în ajutorul tuturor tehnicienilor cu o varietate de cursuri online, cât și cursuri fizice acreditate de manichiură și pedichiură, cu desfășurare în Medias!